VIZE PRO SKALICKO - SPOLEK

Posvícení

Posvícení bylo jedním z nejoblíbenějších svátků prostého venkovského lidu. Jednalo se o výroční slavnost na počest zasvěcení místního kostela. Posvícení se slavilo v neděli před nebo po svátku světce, kterému byl kostel zasvěcen.

Traduje se, že zakladatelem posvícení byl Šalamoun. Ten každý rok ve stejný den pořádal hostinu pro své přátele na počest vysvěcení chrámu v Jeruzalémě.

V roce 1787 chtěl císař Josef II. sjednotit posvícení pro celou zemi, aby netrpěla pracovní morálka. Nařídil, aby se posvícení slavilo třetí neděli v říjnu tzv. „Císařské posvícení“ nebo také „Havelské posvícení“, protože slaví svátek Havel. Lidé však nadále slavili i své posvícení.

Přípravy na posvícení byly veliké. Gruntovalo se ve stavení i na dvorku, pekly se koláče, zabíjela se kuřata, kachny a husy. V sobotu před hodovou nedělí se zvali příbuzní a přátelé na posvícení a rozdávaly se jim koláče tzv. „zváče“.  Posvícení zahájil nedělní oběd. Čím více hostů přišlo, tím větší to byla pocta pro hostitelku. Tradičně se podávala husa nebo kachna se zelím a knedlíky. Po obědě šli lidé na krátké požehnání do kostela. A poté zpravidla na náves, kde byla umístěna májka. Kde hrála hudba, tančilo se a veselilo. Hodování trvalo několik dní. Slavilo se do úterního rána, někde do čtvrtka a místy dokonce týden. Tady od neděle do neděle.

Hosté, kteří se vraceli domů, dostávali výslužku. Koláče se krajově lišily. Jak recepty, tak tvarem, velikostí i způsobem zdobení.  Místy se pekly i točenice, věnečky, rozmarýnky nebo tzv. „pégny“ (hřebínky sypané fenyklem a cukrem)

Zajímavost:

Posvícení se často slavilo velmi náruživě. Některé prameny uvádějí, že v obci Malín na Kutnohorsku v roce 1413 vznikla při posvícenské zábavě taková rvačka, že při ní byla vybita většina obyvatel a díky vzniku požáru celá obec lehla popelem.

RECEPTY

Posvícenské koláčky

1 kg mouky (0,5kg hladké a 0,5kg polohrubé)

500 g másla (nebo hery)

80g droždí

1 vanilkový cukr

4 lžíce cukru

4 žloutky

špetka soli

1 odlívka mléka (1/4l)

Všechny suroviny propracujeme na hladké těsto. Vyválíme na vále, těsto nakrájíme na čtverečky cca 4×4 cm, naplníme (povidla, mák, tvaroh) a zavážeme. Můžeme posypat drobenkou. Pečeme na 180°C dozlatova.


Holašovické koláčky

2 dkg droždí

1lžíce cukru

250 ml mléka

3 žloutky

10 dkg másla

50 dkg polohrubé mouky

0,5 lžičky soli

3lžíce cukru

1 vanilkový cukr

nastrouhaná kůra z 1 citronu

2 lžíce sádla

vejce na potření

Z vlažného mléka, lžíce cukru a rozdrobeného droždí necháme vzejít kvásek. V míse smícháme všechny suché suroviny, přidáme vejce prošlehané s rozehřátým máslem, a kvásek. Vše dobře propracujeme, nakonec přidáme rozehřáté sádlo. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme kynout.

Z vykynutého těsta uválíme hady a nakrájíme na kousky. Z nich uděláme kuličky a necháme opět kynout (0,5-1hod) na plechu, vyložený peč. papírem. Po nakynutí, vytlačíme střed pro náplň, potřeme rozšlehaným vajíčkem, naplníme (povidla, mák, tvaroh) a ozdobíme (mandle, hrozinky, drobenka). A necháme ještě asi 0,5 hod kynout.

Pečeme na 220°C


Chodské koláče

25 g droždí

100 g cukru

500 g polohrubé mouky

250ml mléka

125 másla (rozpuštěného)

1 vejce + 1 žloutek

špetka soli

vejce na potření

300 ml zakysané smetany

100 ml smetany ke šlehání

1vanilkový cukr, tuzemák dle chuti

Z vlažného mléka,cukru a rozdrobeného droždí necháme vzejít kvásek. V míse smícháme všechny suroviny a vzešlý kvásek. Vše dobře propracujeme. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme kynout (cca 0,5 hod).

Poté těsto rozdělíme na 4 díly a uděláme bochánky, které necháme kynout na plechu vyložený pečícím papírem asi 15 min.

Poté je rukou vytvarujeme na asi 0,5 cm silnou placku. Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem a střed potřeme tvarohovou náplní. Povidlovou a makovou náplň vložte do zdobících sáčku a koláče ozdobte.

Pečeme na 180°C až budou okraje zlatavé (cca 15-20min)


Svatební koláčky

500 g hladké mouky

250g másla (změklé)

40 g droždí

1 vanilkový cukr

špetka soli

2 žloutky

2 lžíce cukru

trochu citrónové kůry

1 odlívka mléka (250ml)

1 vejce na potření

Všechny suroviny zpracujeme v hladké těsto. Vyválíme na vále, rozkrájíme na čtverečky cca 2×2 cm, naplníme náplněmi (maková, tvarohová, povidlová) a zavážeme. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme drobenkou. Pečeme na 180°C dozlatova.

Horké obalujeme v moučkovém cukru.

Please Login to comment
avatar
  Odebírat  
Upozornit na
trackback

[…] O posvícení se dozvíte více v článku Šárky Semrádové – Posvícení. […]

Instagram